Ako želite uživati u hrvatskoj umjetnosti, posjetite muzej Mimara

Museum MimaraTemelje današnjeg muzeja Mimara u Zagrebu čini zbirka koju je muzeju darovao Ante Topić Mimara 1973. i 1986. godine. Mimara je bio strastveni kolekcionar, restaurator, slikar, ali i veliki ljubitelj i poznavatelj umjetnosti. Ovaj veliki donator po kojem je muzej dobio ime smatra se velikim dobrotvorom hrvatskog naroda. Mimara je veliki dio života proveo izvan Hrvatske skupljajući umjetnička djela zato što je težio ostvariti svoj životni projekt: od svoje kolekcije želio je napraviti muzej – a želja mu se na koncu i ostvarila. Puno ime muzeja glasi “Zbirka umjetnina Ante i Wiltrude Topić Mimara”.

Prije otvorenja muzeja za građane, dijelovi zbirke su predstavljeni javnosti na nekoliko izložbi:

  • Izložba dijela zbirke Ante Topića Mimare 1984.
  • Kineska umjetnost 1985.
  • Iz svijeta samuraja 1985.
  • Molitveni ćilimi i mošejske lampe

Muzej Mimara je osnovan 1980. godine, a za javnost je otvoren 1987. godine. Muzej je smješten u kompleks “donjogradskih gimnazija”, na adresu Rooseveltov trg 5. Zgrada muzeja je neo-renesansna palača plavo-ljubičaste boje i smještena je u centru Zagreba (u neposrednoj blizini Hrvatskog narodnog kazališta). Zbog atraktivnog izgleda, zelenog vrta prepunog cvijeća, te arhitektonske i urbanističke vrijednosti, zgrada muzeja Mimara jedan je od najuočljivijih zagrebačkih simbola.

Uz brojne gostujuće izložbe i kulturna događanja, u muzeju Mimara nalazi se stalni postav sa zbirkama europskih skulptura, arheološke zbirke starih civilizacija, zbirke bjelokosti, metala, stakla, porculana, namještaja, sagova i tekstila. Slikarske zbirke podijeljene su prema porijeklu autora na flamansko, španjolsko, talijansko, francusko, englesko, njemačko, austrijsko i švicarsko slikarstvo. Uz to, fundus muzeja sadrži veliku zbirku ikona i zbirku dalekoistočne umjetnosti.

Ako želite uživati u umjetnosti, muzej Mimara je nezaobilazno mjesto u Zagrebu i jedna od najvažnijih zagrebačkih turističkih destinacija. Osim izložbi, u muzeju se organiziraju brojna predavanja, promocije, koncerti i predstavljanja zbog čega je muzejski prostor uvijek živahan.

Muzej je otvoren za posjetitelje svakog dana u tjednu osim ponedjeljka u radnom vremenu od 10-17h radnim danima, a nedjeljom od 10-14h.