Galerija Greta – umjetnička galerija u Zagrebu

Greta Gallery - Art Gallery in ZagrebVećina galerija ubrzo nakon otvaranja postanu nezanimljive posjetiteljima, ali to u slučaju zagrebačke galerije Greta nije slučaj. Zbog bogatog programa i brojnih sadržaja ovo je jedna od najživahnijih galerija u Zagrebu koja uspješno intrigira javnost.

Galerija Greta je prostor za izložbe, prezentacije, promocije, projekcije, performanse, radionice i druženje. Smještena je središtu Zagreba na adresi Ilica 92, a zbog atraktivne lokacije i još boljeg sadržaja jedno je od zagrebačkih umjetničkih mjesta u koje građani rado dolaze.

Galerija se nalazi u blizini poznatih zagrebačkih lokacija poput Britanca, kultnog kafića “Sedmica” i Akademije likovnih umjetnosti. Smještena je u bivši modni dućan po kojem je i dobila i ime, jer si u početku vlasnici Grete nisu mogli priuštiti novu fasadu.

Galerija je zamišljena kao prostor u kojem se miješaju radna atmosfera s odvijanjem izložbi, radionica i predavanja. Greta je mjesto otvoreno brzim izmjenama informacija i ljudi, a fokusirana je na suvremene umjetničke prakse i nove medije.
S radom je započela 2011. godine i ubrzo se prometnula u jednu od najsadržajnijih i najagilnijih umjetničkih galerija u Zagrebu. U njezinom prostoru se učestalo događaju otvorenja izložbi i predstavljanja mladih umjetnika u ugodnim druženjima gdje je moguće doznati i izmijeniti sve informacije o umjetniku i zbirci.

Galerija Greta je posebna i po tome što se otvaranja izložbi događaju ponedjeljkom – dakle, danom kad većina muzeja u Zagrebu ne radi. Zbog dobro izabranog dana, pažnja na kulturnoj sceni je tijekom tjedna uvijek usmjerena na Gretu.

Galerija je usmjerena na suvremenu umjetnost i različite umjetničke prakse, a u programu nastoji dati jednak prostor afirmiranim i mladim umjetnicima, kao i domaćim i stranim. Greta nastoji balansirati između grupnih i pojedinačnih izložbi, ali i između zastupljenosti različitih umjetničkih medija.

Intenzivan i intrigantan program privlači sve više i više posjetitelja zainteresiranih za suvremenu umjetnost, a galerija Greta se etablirala kao umjetničko središte Zagreba, ali i Hrvatske. Širenje interesa i svijesti o suvremenoj umjetnosti projekt je koji galerija Greta provodi uspješno, a ako želite biti dio priče o umjetnosti u Hrvatskoj ovo je mjesto koje ne smijete zaobići.