Galerija Krvavi most

Galerija Krvavi mostGalerija Krvavi most otvorena je 2009. godine u Zagrebu. Riječ je o galeriji u kojoj se mogu pronaći stalni umjetnički postavi, ali i umjetnička djela namijenjena prodaji. Izložena djela se rotiraju svaka dva do tri mjeseca, a cijene izložaka dosežu 50 000 eura.

Galerija nosi ime po kratkoj ulici Krvavi most koja se nalazi na pješačkoj zoni i koja povezuje Radićevu i Tkalčićevu ulicu. Nalazi se u strogom centru Zagreba. Ime ulice je ostavljeno namjerno da podsjeća na nemirne i nasilne događaje, međusobne susjedske svađe i na mračnu prošlost Zagreba.
Brojni povijesni događaji su obilježili ovu lokaciju u Zagrebu. Ona je mjesto povijesnih sukoba između Kaptola i Gradeca u Srednjem vijeku, a iako nisu zabilježene ljudske žrtve naziv “Krvavi most” se odnosi na slomljene ruke, razbijene glave i krvave noseve onih koji su se zadesili u tim sukobima.

Borbe i sukobi na Krvavom mostu datiraju od 14. stoljeća, a mir između zaraćenih strana je postignut tek u 18. stoljeću. Postignuti mir obilježen je zajedničkom gradnjom mosta – prometnice koja je povezivala gornjogradske bedeme, Kamenita vrata, kaptolska vrata i današnju Skalinsku ulicu. Taj most, koji je prelazio potok Medveščak, povezivao je gradsku općinu s kaptolskim Zagrebom. Razvojem industrije došlo je do zagađenja pa je gradska vlast bila prisiljena izgraditi kanalizaciju i srušiti most. Potok Medveščak je preusmjeren do rijeke Save.

Inspirirana brojnim povijesnim događajima i mračnom prošlosti koja je vezana uz taj most, najpoznatija hrvatska spisateljica Marija Jurić Zagorka napisala je povijesni roman “Tajna Krvavog mosta”. U blizini te kratke ulice nalazi se kip Marije Jurić Zagorke, a na na samoj ulici i gradska knjižnica koja nosi njezino ime.

Na ulici se, osim spomenutog, nalazi i zgrada koja pripada galeriji nepokretnih kulturnih dobara grada Zagreba. Riječ je o kući koja se sastoji od dvije spojene kuće izgrađene tijekom 18. stoljeća, a koje su smještene na istoj parceli.