Hrvatske umjetničke izložbe

Hrvatska umjetnost i djela koja su nastajala posljednjih dvije tisuće i petsto godina, svojom kvalitetom i raznovrsnošću su ravnopravno uključeni u brojne povijesne preglede europske kulture. Vrijedna umjetnička djela moguće je pronaći u svim povijesnim razdobljima – od prapovijesti pa sve do rimskih i romaničkih utjecaja. Najljepše primjerke gotičke arhitekture pronalazimo u Trogiru, Šibeniku, Dubrovniku, Osijeku i Đakovu.

Realističko slikarstvo u Hrvatskoj su obilježili slikari Vjekoslav Karas i Celestin Medović, a duh impresionizma donijelo je u Hrvatsku slikarstvo Vlahe Bukovca. Hrvatsku umjetnost u 20. stoljeću obilježavaju umjetnička djela slikara Ljube Babića i Miroslava Kraljevića, skulpture Ivana Meštrovića, ali i arhitektonska djela Iblera i Planića.

Ponuditi na jednom mjestu kvalitetan i iscrpan pregled umjetničkih izložbi u Hrvatskoj nije lagan zadatak, ali pokušat ćemo izdvojiti nekoliko značajnih. Izdvajamo nekoliko izložbi i zbirki koje možete posjetiti u Hrvatskoj:

Hrvatski muzej naivne umjetnosti

Croatian Museum of Naive ArtHrvatski muzej naivne umjetnosti je najstariji muzej naive u svijetu i čuva zbirku od 1900 umjetnina. U njemu su izložene antologijske slike, kipovi i crteži petnaestak klasika hrvatske naive od tridesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća (Ivan Generalić, Mirko Virius, Josip Generalić i dr.). U Hrvatskoj se pod pojmom “naiva” podrazumijeva stvaralaštvo umjetnika koji su pristigli iz amaterizma, a osim hrvatskih umjetnika muzej sadrži reprezentativnu kolekciju djela stranih umjetnika.

Vlaho Bukovac

Vlaho Bukovac je jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara čija su djela izložena u muzeju Kuća Bukovac u Cavtatu. Stalni postav ovog muzeja čine brojne Bukovčeve slike koje predstavljaju sve važnije slikareve faze.

Dalibor Martinis

Dalibor Martinis je hrvatski multimedijalni i video umjetnik, kao videoautor održao je brojne izložbe, projekcije i performanse na međunarodnim izložbama. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Tošo Dabac

Tošo Dabac je hrvatski fotograf i jedan od glavnih predstavnika takozvane Zagrebačke škole umjetničke fotografije. Njegove fotografije dio su stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti, a Arhiv Tošo Dabac čini gotovo 200 000 negativa i oko 2000 autorskih povećanja.