Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Hrvatsko društvo Croatian Association of Artistslikovnih umjetnika strukovno je udruženje likovnih umjetnika u Hrvatskoj koje čine članovi različitih generacija i različitih slikarskih izraza. Ova neprofitna i nestranačka udruga je osnovana 1868. godine i djelovala je kroz povijest pod različitim nazivima.

Glavni cilj ove udruge je poticaj suvremenog umjetničkog stvaralaštva te organizacija izložbi u svom prostoru. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika štiti slobodu izražavanja, socijalna prava likovnih umjetnika i redovno sudjeluje u donošenju zakona koji štite umjetnike i umjetnička djela.

U prostorima društva se godišnje organiziraju brojne umjetničke izložbe koje se održavaju na četiri galerijska prostora. Izložbe nastoje pokriti različite oblike slikarskih umjetničkih izraza u Hrvatskoj, ali otvorene su i brojnim međunarodnim manifestacijama.

Izložbe obično prate radionice i predavanja. Osim slikarstva, galerije Hrvatskog društva likovnih umjetnika su otvorene i za ostale vrste umjetničkih djelovanja: prezentacije projekata, kazalište, glazbu, ples i performance.
Svojim djelovanjem Hrvatsko društvo likovnih umjetnika podržava razvoj i napredak vizualne kulture u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz brigu o socijalnom statusu članova, društvo je potiče brojne umjetničke projekte i zbog njegovog izložbenog programa i dinamike suradnje ostvarene su brojne međunarodne suradnje s europskim institucijama i umjetnicima.

Povijest zgrade Doma likovnih umjetnika bila je intrigantna i hirovita. 1938. godine završena je zgrada prema arhitektonskom planu Ivana Meštrovića i tada se otvara prva izložba pod nazivom “Pola vijeka hrvatske umjetnosti”. Već 1941. godine poglavnik NDH Ante Pavelić donosi odluku da se zgrada prenamijeni u džamiju. Oko Doma su izgrađena tri minareta, a džamija je otvorena 1944. godine. Minareti su srušeni 1949. godine i u Dom se useljava Muzej narodnog oslobođenja.

Dom je vraćen likovnim umjetnicima tek 1990. godine, a obnova Doma likovnih umjetnika započela je 2001. godine i traje do danas.

Dom se nalazi na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu te sudjeluje i organizira brojne kulturne manifestacije, izložbe, predavanja i radionice. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodjeljuje nagrade za životno djelo, za najbolju izložbu i nagradu za najboljeg mladog umjetnika. Osim toga, HDLU izdaje brojna izdanja, publikacije, deplijane i knjige.