Hrvatsko narodno kazalište

Croatian National TheatrePovijest scenskih prostora u Hrvatskoj počinje u 11. stoljeću s liturgijskim dramama, a danas u Hrvatskoj djeluje oko 100 kazališnih kuća. Međutim, samo pet kazališta u Hrvatskoj ima status nacionalnog kazališta.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) je prvo profesionalno kazalište u Hrvatskoj, a čine ga nacionalna kazališta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu je jedna od najpoznatijih kazališnih kuća u Hrvatskoj.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu osnovano je 1860. godine, a otvoreno je 1895. godine, a neobarokna kazališna zgrada djelo je arhitekata Ferdinanda Fellnera i Hermanna Helmera. Kazalište se nalazi su centru Zagreba, a programski dio se sastoji od drame, opere i baleta. U kazalištu su gostovali brojni međunarodni umjetnici: Franz Liszt, José Carreras, Sarah Bernhardt, Richard Strauss, Vivien Leigh, Laurence Olivier, Peter Brook i dr. Posljednjih četrdeset godina važni hrvatski umjetnici su obilježili posebnost hrvatskog teatra, a gostovali su i djelovali i u drugim svjetskim kazalištima.

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu je utemeljeno 1893. godine i najznačajnija je kazališna ustanova u Dalmaciji.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci je u svojoj bogatoj povijesti nekoliko puta mijenjalo ime, a od 1991. dobiva status nacionalnog kazališta. Kvalitetan i provokativan repertoar i prepoznatljivost čine ga jednim od vodećih kazališta u Hrvatskoj.

Kazališna tradicija u Osijeku započinje davne 1735. godine, a Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku započinje s radom 1866. godine. Zgrada u kojoj se kazalište smjestilo projektirao je Karlo Klausner u historicističkom stilu koji je poseban po elementima maurske arhitekture. Nakon ratnih razaranja, obnovljeno kazalište je počelo s radom 1994. godine.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ima dugu kazališnu tradiciju koju možemo pratiti od 1637. godine. Ipak, riječ je o najmlađem nacionalnom kazalištu u Hrvatskoj. Modernost i suvremenost ovog teatra uočava se u njegovoj sklonosti ka izvedbi eksperimentalnih predstava. Raznovrsnom programu i raznolikim estetskim usmjerenjima pridonosi i to što kazalište ima tri scene.