Kultura u Hrvatskoj

Culture in CroatiaIako je riječ o površinom maloj državi, Hrvatska je zapravo zemlja bogata različitom kulturnom baštinom koja svjedoči o povijesnom kontinuitetu i stalnoj prisutnosti ljudi na ovim prostorima. Osim brojnih materijalnih ostataka, očuvan je veliki dio nematerijalne baštine poput predanja, praznovjerja, čipkarstva, glazbe i karnevala koji su postali prepoznatljivi hrvatski simboli po cijelom svijetu.

Bogatstvo kulturne ponude ogleda se u kulturnim i povijesnim spomenicima koji potječu iz svih poznatih umjetničkih perioda zahvaljujući povijesnim zbivanjima i miješanju različitih kultura na ovim prostorima.

Kulturnu ponudu hrvatske obale odredili su prije svega utjecaji mediteranske kulture, antički spomenici, spomenici iz Rimskog carstva i ranog Srednjeg vijeka, romaničko sakralno naslijeđe i cijeli niz karakterističnih mediteranskih urbanih sredina.
Kontinentalna Hrvatska pripada srednjoeuropskom kulturnom krugu, a tu se nalaze brojna prethistorijska nalazišta od svjetske važnosti kao i stari gradovi, utvrde i dvorci iz kasnog Srednjeg vijeka te brojni kulturni spomenici i barokne građevine.

Na prostoru Hrvatske prepliću se kulturni utjecaji mnogih naroda koji su tim prostorima prolazili i boravili. Najizraženiji su utjecaji Ilira, Grka, Rimljana, a kasnije i utjecaji vladavine Austro-Ugarske Monarhije i prisustva Osmanskog carstva.

Kulturne spomenike moguće je razgledati u brojnim umjetničkim galerijama, muzejima, paviljonima i dvorcima, a suvremena kulturna zbivanja teže atraktivnosti i zvučnim imenima, te privlače brojnu publiku iz regije.

Miješanje različitih kulturnih utjecaja odrazilo se i na suvremenu hrvatsku kulturu zato što je Hrvatska sve do danas zadržala posebno mjesto na raskrižju puteva različitih kultura.

Ti utjecaji su danas vidljivi u slikarstvu, glazbi i arhitekturi, a njihov značaj i zanimljivost prepoznaju brojni turisti koji svake godine posjećuju Hrvatsku. O vrijednosti hrvatske kulture svjedoči nekoliko mjesta koja su se našla na UNESCO-vom popisu svjetske baštine: Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split, povijesna jezgra Trogira, nacionalni park Plitvička jezera, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starogradsko groblje i katedrala Svetog Jakova u Šibeniku i Stari grad Dubrovnik.

Najpoznatije i najatraktivnije turističko odredište, poznato brojnim putnicima kao destinacija na kojoj se snima serijal Game of Thrones, je Dubrovnik koji svake godine posjeti milijun turista. I drugi dijelovi hrvatske obale skrivaju destinacije i kulturne spomenike iznimne vrijednosti koje treba posjetiti.