Kulturna i svjetska baština Hrvatske

Hrvatska je zemlja bogata očuvanim primjercima od izričite kulturne baštine. U Hrvatskoj je priznato čak osam UNESCO lokacija svjetske baštine. U njih se ubrajaju:
* Stari grad Dubrovnik
Zvan još i “Biserom Jadrana”, Dubrovnik obiluje gotičkim, baroknim i renesansnim crkvama, samostanima i palačama. Zidine koje okružuju grad građene su između 13. i 17. stoljeća te predstavljaju očuvani primjerak obrane i zaštite grada od napada.
* Povijesna jezgra Trogira
Savršen prikaz helenističkog razdoblja leži u ortogonalnom planu ulica grada Trogira, uz najznačajniji primjer romaničko-gotičke umjetnosti u Hrvatskoj – predivnom trogirskom katedralom.
* Dioklecijanova palača
Smještena u Splitu, ova palača je najznačajnije očuvano djelo kasnoantičke arhitekture. Cijelu strukturu Dioklecijanove palače čine romaničke crkve, srednjovjekovne utvrde i palače iz različitih razdoblja.
* Eufrazijeva bazilika
Poreč krasi katedralni sklop građen u 6. stoljeću, koji predstavlja odličan i unikatan primjer religijske arhitekture religijske arhitekture.
* Katedrala Sv.Jakova
U Šibeniku je tijekom 15. i 16. stoljeća izgrađena katedrala koja predstavlja savršen primjer razmjene u području spomeničkih umjetnosti, koju su gradila tri različita arhitekta, svaki predstavljajući svoju metodu građenja, naposljetku čineći savršenu kamenu cjelinu.
* Plitvička jezera
Ovaj Nacionalni Park predstavlja fenomen geomorfologije i vegetativne različitosti. Prirodnom tvorbom sedra i korita rijeke, nastalo je 16 jezera okružena šumom koji sadrže neprocjenjivu kolekciju biljnog i životinjskog svijeta.
* Stećci
Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, nastali u 12. stoljeću. U Hrvatskoj postoji oko 4000 primjeraka u dvjema nekropolama, koje se nalaze u južnoj Dalmaciji i neprocjenjiv su prikaz pokapanja i obilježavanja grobnih mjesta tadašnjih naseljenika.
* Starogradsko polje na Hvaru
Zanimljiva činjenica zašto Starogradsko polje pripada UNESCO-vom popisu svjetske baštine jest da su nasade vinograda i maslina ostale nepromijenjene od prvih kolonizacija starih Grka i jedinstven su primjer geometrijskog sustava podjele zemlje u Antici.

Uz svjetsku baštinu, Hrvatska obiluje i nematerijalnim primjercima kulturne baštine. U njih se ubrajaju ojkanje, klapsko pjevanje, čipkarstvo, Sinjska alka, nijjemo kolo, pokladni ophod Kastavštine, bećarac, fešta Sv. Vlaha u Dubrovniku i još par unikatnih primjera samo za Republiku Hrvatsku.