Ljepota Rubensove umjetnosti

Peter Paul RubensPeter Paul Rubens je majstor baroknog slikarstva 17. stoljeća i začetnik novog pokreta slikarstva. Najpoznatiji je po svojim oltarnim slikama, pejzažima, portretima i slikama s alegorijskim i mitološkim motivima. Osim toga, Rubens je bio veliki kolekcionar umjetničkih djela i diplomat.

Rubens je bio iznimno plodan slikar koji je stvarao poglavito djela religijske, povijesne i mitološke tematike. Uz to, naslikao je brojne portrete i autoportrete te dizajnirao grafike, tapiserije i kuće. Osim slikarskog platna, stvarao je na kamenu i drvenim pločama.

Ljepotu njegove umjetnosti pokazuju najbolje snažne slike, a njegova ljubav prema slikanju punašnih ženskih likova pretvorila se u pojam uz koji najčešće vezujemo njegovo slikarstvo “Rubensizam”.

Rubens nije stvarao sam, nego je imao veliku radionicu u kojoj je dopuštao i drugim slikarima da oslikavaju pojedine dijelove slika. Zbog toga se često vode prijepori oko autorstva njegovih djela, a posljednja pronađena slika “Masakr nevinih” je prodana za 75 milijuna dolara na aukciji 2002. godine.
Poznato je oko 3000 njegovih slikarskih platana, a njih 600 je izradio sam. Poglavito je riječ o religijskim prizorima poput slike “Posljednjeg suda” i “Skidanja s križa” koje je izradio za antwerpensku katedralu.

Od slika s tematikom mitova i antičkih legendi najpoznatije su “Bitka amazonki”, “Tri gracije”, “Venera”, “Parisov sud”. Imao je dvije supruge, a obje su mu bile modeli i inspiracije na brojnim biblijskim i mitološkim slikama poput “Helene u krznenom ogrtaču” i “Autoportreta s Izabelom”.

Njegova djela, posebno velike kompozicije, ubrajaju se u najviše domete baroknog flamanskog slikarstva. Zbog dinamičnosti, pokreta i dramatike Rubensovo slikarstvo je jedan od najautentičnijih izraza barokne poetike.

Stvorio je brojne slikarske kompozicije s velikim brojem likova u raskošnim kostimima, a djela mu pršte od radosti i senzualnosti. U nastanku slika se koristio toplim bojama s primjesama zlatnog odsjaja.

Rubens je iznimno utjecajan umjetnik koji je bio inspiracija brojnim slikarima stoljećima nakon smrti. Njegov utjecaj je prepoznat u cjelokupnom europskom slikarstvu od njegova vremena pa sve do devetnaestog stoljeća.