Muzej Slavonije u Osijeku

Najbolje upoznavanje s umjetnošću i kulturom nekog grada ali i države jest kroz muzeje koje nam nude. Tako i grad u Slavoniji, Osijek, nudi jedinstven muzej uz koji možete naučiti o arheološkim i etnografskim bogatstvima, ali i o sveukupnim značajkama kulturne baštine kroz različita povijesna razdoblja.

Muzej Slavonije u Osijeku utemeljen je davne 1877. pod titulom Muzeja slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Kroz godine i događanja, muzej se dosta puta selio te je konačno svoje mjesto našao na Trgu Svetog Trojstva pod imenom Muzej Slavonije. Uz osnivača Franju Sedlakovića, još dvije osobe smatraju se utemeljiteljima ovog muzeja: Vjekoslav Celestin i Karlo Franjo Nuber.
Osječki muzej danas broji sveukupno trinaest različitih odjela poput edukacijskog, arheološkog, numizmatičkog, povijesnog, etnografskog i prirodoslovnog uz 7 ostalih, od kojih su svi raspoređeni u tri lokacije smještene u osječkoj Tvrđi. 1994. godine dobija status Nacionalnog muzeja zbog svoje raznolike zbirke povijesnih predmeta koja broji više od 150 zbirki iz spomenutih 13 odjela. Uz neprestane izložbe koje okupljaju posjetitelje tijekom cijele godine, Muzej Slavonije u Osijeku drži tri stalna postava, a to su “Lapidarij”, “Prapovijest” i “Seoba naroda i srednji vijek”.

U sklopu muzejske knjižnice koja je nastala istovremeno kad i sam muzej, nalazi se katalog zavičajne zbirke “Essekiana” koja obuhvaća sve tiskarske radove od samih početaka tiskarske djelatnosti u Osijeku. Ovo je jedinstvena takva zbirka na slavonskom području i oslikava period razvoja kulturološkog, socijalnog, prosvjetnog i književnog razvoja. Iako je Muzej Slavonije kroz godine nailazio na mnogo prepreka, od selidbe do nezaobilaznog Domovinskog rata, većina zbirki, radova i predmeta je očuvana te danas čine jedan od najvećih i najznačajnijih muzejskih ustanova na području cijele Hrvatske.

Uz mnoštvo povijesnih predmeta, u Muzeju Slavonije možemo uživati uz mnogobrojne gostujuće izložbe različitog karaktera, poput “Arheološke baštine Baranje”, “Stoljeće ručnog sata” ili “Stepinac – put svetosti”. Sveobuhvatnost ovog muzejskog objekta privlači pažnju posjetitelja i radoznalaca jer uz tolike zbirke, predmete, izložbe i aktualnosti, svatko može odlučiti izdvojiti trenutak iz užurbanog života i udahnuti koju minutu uvijek postojane kulturne baštine.