Muzej suvremene umjetnosti

Museum of Contemporary Art croatiaMuzej suvremene umjetnosti je muzej u Zagrebu, a nalazi se na adresi Avenija Dubrovnik 17 (Novi Zagreb). Muzej je utemeljen 1954. godine, a zgrada muzeja izgrađena je prema nacrtu arhitekta Ivana Franića i otvorena 2009. godine.

Osim izložbenog prostora, muzej ima knjižnicu, knjižaru, multimedijalnu dvoranu, restoran, salon, pedagošku dvoranu i apartman za posjetitelje i kustose. Sadrži zbirke mnogih hrvatskih i svjetskih umjetnika. Među najvažnije spadaju zbirka iz ateljea Ivana Kožarića i arhiv Toše Dapca, a među novijim radovima najpoznatiji je “Tobogan” Carstena Höllera – niz koji se posjetitelji mogu spustiti kad završe s razgledavanjem.

Zgradu Muzeja suvremene umjetnosti prekriva ekran na zapadnoj strani, a riječ je o jednom od najvećih ekrana u ovom dijelu Europe.
U želji da redefinira značenje stalnog postava, muzej se odlučio za koncepciju “Zbirke u pokretu” čime je želio istaknuti pomake u interpretaciji i prezentacije muzejske građe. Tim izrazom se naglašava promjenjivost, nestabilnost, nepredvidljivost i kretanje koji su važna svojstva suvremene umjetnosti. “Zbirke u pokretu” odlikuje privremeni karakter, fleksibilnost i promjene na prostornom i vremenskom planu. Njih čini nekoliko muzejskih cjelina poput “Umjetnost kao život”, “Projekt i sudbina”, “Velika enigma svijeta”, “Umjetnost o umjetnosti”, “Riječi i slike”.
Zbirke muzeja sadrže i pokazuju početke i razvoje suvremenskih umjetničkih tendencija, a u muzeju se mogu vidjeti: zbirka filma i videa, zbirka crteža, plakata, grafika i radova na papiru, zbirka medijske umjetnosti, zbirka fotografije, zbirka skulpture, zbirka slikarstva. Najznačajniji dio stalnog postava muzeja su, uz djela Ivana Kožarića i Toše Dapca, Donacija Seissel, Zbirka Benko Horvat i Zbirka Richter.

Osim unutrašnjih zbirki, u vanjskom prostoru muzeja se mogu vidjeti dijelovi “Zbirki u pokretu” koji su postali najprepoznatljiviji dijelovi ovog muzeja. Riječ je “Dvostrukom toboganu” koji povezuje sve etaže sjevernog krila, svjetleći objekt “Umjetnik pri radu” Dalibora Martinisa, skulptura “Oči pročišćenja” koja se nalazi na ulaznoj platformi.

Razgledavanje u muzeju nije organizirano samo arhitekturom koja određuje prostor, nego muzej daje prilikom svakom posjetitelju da vlastitim kretanjem unese svoje individualno iskustvo.