Učite o hrvatskoj umjetnosti

O Hrvatskoj možete učiti čitajući knjige ili koristeći internet, ali ako vas zaista zanima Hrvatska, jedan od najboljih načina da učite o njoj je da se spremite za putovanje i posjetite je. Mnogobrojne turističke destinacije i mjesta bogata poviješću i kulturnom baštinom će zadovoljiti i najzahtjevnije putnike.croatia-1473262_960_720

Najzanimljiviji i najkvalitetniji način da upoznate Hrvatsku je upoznavanje s njezinom kulturnom baštinom.

Hrvatsku umjetnost može se upoznati posjetom brojnim izložbenim galerijama i muzejima u kojima su izložene zbirke hrvatskih umjetnika kroz povijest. Tako ćete se upoznati sa sakralnom umjetnošću, razlitičitim umjetničkim pravcima i najvažnijim hrvatskim umjetnicima. Osim toga, u galerijama možete razgledati i zbirke europskih i svjetskih umjetnika te otkrivati koliko su njihova djela imala utjecaja na hrvatsku umjetnost.

Hrvatsku umjetnost možete upoznati i putujući po dalmatinskim gradovima poput Trogira, Šibenika, Splita i Zadra, gdje su najistaknutiji utjecaji mediteranske kulture, ali i brojni utjecaji grčke i rimske kulture.

Najpoznatije turističko odredište već je desetljećima srednjovjekovni Stari grad Dubrovnik koji nudi pregršt umjetničkih i kulturnih sadržaja.
Sjevernu hrvatsku umjetnost možete upoznati razgledavanjem dvoraca koji su otvoreni za javnost, a predlažemo da svakako posjetite Veliki i Mali Tabor, Kaštel Benković, dvorac Tikveš ili dvorac Kutjevo.

Sjevernu obalu upoznajte putujući Istrom koja je bogata kulturnim naslijeđem i u kojoj su mnogobrojni umjetnici provodili vrijeme (od domaćih pisaca i slikara do Jamesa Joycea). Putujući po Istri, predlažemo vam da posjetite Rovinj, Pulu, Opatiju i Rijeku, ali nemojte zaobići ni manja mjesta poput Buzeta.

Putujući hrvatskim gradovima, svakako nemojte zaobići vrijedne sakralne građevine i crkvenu umjetnost koja je izvšila najveći utjecaj na stariju kulturu u Hrvatskoj. Posjetite Zagrebačku katedralu, Crkvu sv. Marka u Zagrebu, Eufrazijevu baziliku u Poreču ili Crkvu svetog Donata u Zadru.

Na putovanju Hrvatskom uočit ćete različite kulturne i umjetničke utjecaje te razliku između sjevernih dijelova i obale, a ako se odlučite za putovanje po hrvatskim otocima bit ćete oduševljeni otočkim kulturama, njihovom kulturnom baštinom, ali i nematerijalnom baštinom poput različitih vrsta karnevala, plesa, glazbe, priča, običaja i vjerovanja. Ako ste više zainteresirani za suvremenu umjetnost i različite medijalne prakse, istražite muzeje suvremene umjetnosti koji sadrže vrijedne kolekcije djela svjetskih i domaćih umjetnika.