Umjetnička galerija Dubrovnik

Art Gallery DubrovnikUmjetnička galerija Dubrovnik osnovana je 1945. godine i nalazi se u palači Cerva. Od 2005. godine, Umjetnička galerija Dubrovnik koristi dodatne prostore za izložbe: prostor Galerije Dulčić Masle Pulitika i Atelijer Pulitika.
Ova kulturna ustanova bila je osnovana s ciljem da napravi fond i prezentira slikarsku ostavštinu suvremene i moderne dubrovačke umjetnosti, ali i drugih gradova u regiji i šire. Dubrovačka galerija danas ima fundus u kojem čuva veliku i vrijednu zbirku koju čini otprilike 3000 umjetničkih djela najvećim dijelom dubrovačkih umjetnika.

Zbirka moderne umjetnosti obuhvaća slikarsku produkciju koja je nastala u periodu od kraja 19. stoljeća do završetka II. svjetskog rata. U toj zbirci najviše su zastupljeni slikari s dubrovačkog područja i riječ je prvenstveno o umjetnicima čiji je opus nadmašio regionalni, a nerijetko i nacionalni, značaj. Prvenstveno je riječ o velikoj zbirci radova Vlaha Bukovca, slikara koji u hrvatsku umjetnost donosi metodu slikanja u prirodi zbog čega su boje življe i veselije.
Zbirka suvremene umjetnosti obuhvaća slikarsku produkciju koja je nastala u periodu od završetka Drugog svjetskog rata do danas. Osim slikarskih djela, u Galeriji se mogu pronaći zbirke fotografija, umjetničkih instalacija i video-uradaka. Galerija Dubrovnik izlaže i medijske skulpture te zbirku grafike. U zbirci modernog slikarstva zastupljeni su ponajviše dubrovački autori, pa tu možemo vidjeti radove Ive Dulčića, Antuna Masle, Đure Pulitike, Branka Kovačevića, Milovana Stanića, i dr.

Temelj Umjetničke galerije Dubrovnik je nacionalna umjetnost s kraja 19. stoljeća, dakle početak hrvatske moderne. Umjetnička galerija Dubrovnik kao muzej moderne i suvremene umjetnosti djeluje kao ogledno mjesto umjetničke prezentacije, model i parametar vrijednosti.

Brojne izložbe i kulturne manifestacije održane na ovom prostoru svjedoče o djelovanju Umjetničke galerije Dubrovnik kao o važnoj točki grada Dubrovnika. Umjetnička galerija Dubrovnik promovira grad kao umjetnički centar koji premašuje lokalne granice i smješta ga kulturnu mapu Hrvatske.

Svojim nastojanjima ova galerija se približava značaju, povijesti, jedinstvenoj strukturi i ljepoti svjetske turističke destinacije Dubrovnika.