Umjetnička izložba u Kući Lauba – Zagreb

Kuća Lauba je specifArt exhibition in Lauba House - Zagrebičan prostor obilježen supostojanjem različitih vrsta aktivnosti, one poslovne i one umjetničke. Naime, riječ je o prostoru na kojem u isto vrijeme obitavaju poslovne djelatnosti firme Filip Trade, udruga Lauba i djelatnost umjetničke zbirke Filip Trade.

Zbirka je osnovana tijekom devedesetih godina 20. stoljeća, a danas sadrži djela hrvatskih umjetnika nastala od pedesetih godina. Posljednjih godina kolekcija je fokusirana na održavanje suradnje s umjetnicima srednje i mlađe generacije poput Lovre Artukovića i Andreje Kulunčić.

Kolekcija Filip Trade participira u suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni dodjeljujući nagrade umjetnicima i surađujući s umjetnicima iz različitih područja.

Prilikom otvorenja, Kuća Lauba ujedinila je zalihu djela Zbirke Filip Trade i aktualna umjetnička djela hrvatske scene. Mlada i srednja generacija hrvatskih umjetnica i umjetnika, čije je radove godinama otkupljivala Zbirka Filip Trade, u Kući Lauba dobili su svoju pozornicu na kojoj se mogu predstaviti Zagrebu. Lauba je prezentirala njihove dosadašnje radove, ali djelatnost Laube se tu ne zaustavlja. Njezina svrha je da svoje prostore koristi za pokusne umjetničke eksperimente, te nastoji biti relevantno mjesto umjetničke inovacije u Zagrebu i Hrvatskoj.

Za vrijeme prve godine rada, Lauba je predstavila radove moderne i suvremene umjetnosti koji su nazvani “Nestalni postav”. Ovime je naznačeno kako će postav Kuće Lauba svaki mjesec u nekim svojim segmentima doživljavati promjene i neprestano se otvarati mogućnostima iščitavanja novih priča. Tijekom te prve godine rada u Laubi je organizirano predstavljanje više dijelova “Nestalnog postava” radova iz fonda Zbirke Filip Trade. Tijekom izlaganja dijelova “Nestalnog postava”, u Laubi su se održavali različiti događaji i paralelne izložbe. Ovakav “Nestalni postav” reflektira potrebe za novim i drugačijim tumačenjima i kontekstualizacijama radova moderne i suvremene umjetnosti. Ukidanje razlikovanja između stalnog postava galerije i gostujućih ili privremenih izložbi dovele su do toga da se međusobno interpretiraju i tim supostojanjem ostvaruju nova značenja.

Interaktivni program Laube nastavljen je s istom idejom i u istom duhu, prezentirajući nove i svježe radove umjetnika koje smatra zanimljivim. Posjetiteljima i posjetiteljicama omogućeno je da svakim svojim posjetom otkrivaju nove radove i zbirku dožive na novi način.