Umjetnički muzej Atelijer Meštrović

Art Museum Atelier MestrovicU Zagrebu na adresi Mletačka 8, nalazi se muzej u kojem su izložena djela hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića. Atelijer Meštrović smješten je u nekadašnji autentični umjetnikov dom, a u njemu se nalaze brojna djela, prvenstveno skulpture, koje je Meštrović realizirao u razdoblju od 1904. do 1942. godine. Atelijer Meštrović dio je Muzeja Ivana Meštrovića koje čine još Galerija Meštrović (Split), Meštrovićeve Crikvine Kaštilac (Split) i Crkva presvetog otkupitelja (Ružić).

Ivan Meštrović je jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika, a njegova djela se mogu pronaći na najatraktivnijim hrvatskim lokacijama. Najpoznatija Meštrovićeva djela su “Zdenac života” u Zagrebu, “Spomenik Grgura Ninskog” u Splitu, “Spomenik Marka Marulića” u Splitu, Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama. Osim u Hrvatskoj, njegova najpoznatija djela nalaze se i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije: “Njegošev mauzolej” na Lovćenu (Crna Gora), “Pobjednik” i “Spomenik neznanom junaku” na Avali u Beogradu (Srbija).

U Zagrebu se na javnim površinama mogu vidjeti i njegovi spomenici “Povijest Hrvata” i kip “Nikole Tesle”.

Atelijer Meštrović otvoren je svaki dan, osim ponedjeljka, za posjetitelje, a budući da je smješten na Gornjem gradu, postaje je jedno od stalnih turističkih odredišta. Meštrović je bio kipar, arhitekt i pisac, a u Atelijeru Meštrović se mogu naći njegove skulpture.

Atelijer Meštrović organizator je atraktivnih događanja u Zagrebu poput, primjerice, izložbe “Meštrović – Milles” i projekta “Meštrović: Nova dimenzija”. Osim djela Ivana Meštrovića, u Atelijeru se mogu pogledati izložbe djela drugih umjetnika poput izložbe “Marija Ujević Galetović kod Meštrovića” i “Meštar: Ana Kuzmanić, Dijalog I, II, III”.

Meštrovićev arhitektonski opus broji desetak arhitektonskih ostvarenja, a ikonološka studija skica za dekoraciju kupole Crkve Presvetog Otkupitelja u Otavicama predstavljena je na izložbi “Dekodiranje Meštrovića”.

Posljednja izložba organizirana u Ateljeu Meštrović je “Rodin u Meštrovićevu Zagrebu” 2015. godine. Izložba istražuje utjecaje kiparstva Augustea Rodina na moderno hrvatsko kiparstvo, a izloženo je šezdesetak Rodinovih skulptura, skica i crteža među kojima su i najpoznatija remek-djela ovog umjetnika poput “Poljupca” i “Mislioca”.