Umjetnički paviljoni u Hrvatskoj

Art Pavilion in CroatiaLjubitelji umjetnosti u Hrvatskoj mogu pronaći mnogobrojne izložbene prostore, muzeje i galerije koji se razlikuju prema namjeni, sadržaju koji izlažu i ambijentu.

Jedan od najreprezentativnijih izložbenih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj je Umjetnički paviljon. Umjetnički paviljon se nalazi u centru grada na Tomislavovom trgu, a ako u Zagreb stižete vlakom on je jedna od prvih zgrada koje ćete vidjeti.

Paviljonom dominira kupola, a zbog svoje ljepote i umjetničke vrijednosti spada u zaštićene spomenike. Autori ovog spomenika su arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer, a Umjetnički paviljon je primjer jednog od prvih montažnih objekata u Europi.

Njegovi projektanti su bili Mađari Floris Korb i Kálmán Giergl, a nakon što je Paviljon predstavljen u Budimpešti prenesen je u Zagreb.
Umjetnički paviljon u Zagrebu smatra se jednim od najljepših zagrebačkih ambijenata zbog smišljenog planiranja i hortikulturnog smještanja u zagrebačkoj “zelenoj potkovi”. Vremenom je prirodno srastao s okolinom i bez njega je teško zamisliti Zagreb.

Paviljon je svečano otvoren 1898. godine prvom izložbom zagrebačke mlade secesije – grupe kojoj je na čelu bio slika Vlaho Bukovac. Od otvorenja do danas u prostorima Umjetničkog paviljona održavaju se brojne izložbe, a Paviljon još uvijek ima status posebnog mjesta za retrospektivne izložbe i gostujuće izložbe najvećih svjetskih umjetnika. Osim izložbi, tu se održavaju i godišnje manifestacije Zagrebačkog salona i Salona mladih.

Osnovna namjena paviljona je sagledavanje nacionalne kulturne produkcije u kojem se predstavljaju izabrana i promišljena poglavlja iz umjetničke i kulturne prošlosti i sadašnjosti. Posljednjih tridesetak godina funkcija Paviljona je prije svega u prezentaciji umjetničkih tendencija nacionalne kulture.

Osim vlastitih izložbi, Umjetnički paviljon njeguje suradnju sa srodnim institucijama i pojedinim umjetnicima te sudjeluje u prezentaciji hrvatskog i međunarodnog kulturnog i likovnog stvaralaštva. S drugim institucijama razmjenjuje izložbe, a cilj suradnje je upoznavanje ostalih nacionalnih kultura drugih europskih naroda i umjetnosti ostalih kontinenata.

U šetnji Zagrebom ovaj gradski simbol ne možete promašiti.