Vodič kroz zagrebačke galerije

Nađete li se u Zagrebu na nekoliko dana, vrijeme možete provesti u obilasku brojnih umjetničkih galerija koje se nalaze po cijelom gradu. Kako ne biste lutali izgubljeni po ulicama grada, u nastavku vam donosimo kratki vodič za posjet najpoznatijih i najzanimljivijih zagrebačkih galerija po našem mišljenju.

Muzej suvremene umjetnosti

Museum of Contemporary ArtMuzej suvremene umjetnosti najznačajniji je muzej u Zagrebu, a nalazi se u Novom Zagrebu. Utemeljen je 1954. godine, a nova zgrada muzeja je otvorena 2009. Stalni postav muzeja čine “Zbirke u pokretu” koje naglašavaju kretanje, fleksibilnost i neizvjesnost suvremene umjetnosti. Stalni postav muzeja se prepliće s aktualnim izložbama, a muzej sadrži radove brojnih hrvatskih i međunarodnih umjetnika i umjetnica.

Kuća Lauba

Kuća Lauba je kuća za umjetnost i ljude koja proizvodi kulturne i umjetničke sadržaje. Hibridni prostor Laube namijenjen je poslovnim aktivnostima i umjetničkim djelatnostima, te objedinjuje različite životne i umjetničke stilove, vrste poslovanja. Riječ je prostoru koji živi i danju i noću, a svrha mu je podizanje svijesti o suvremenoj hrvatskoj umjetnosti i kulturi te predstavljanje aktualnih umjetničkih projekata iz različitih kulturnih sfera.

Moderna galerija

Moderna Galerija se nalazi u središtu Zagreba, a stalni postav galerije donosi stotine vrhunskih modernih djela slikara, kipara i umjetnika koji koriste netradicionalne medije u svojim djelima.

Atelijer Meštrović

Atelijer Meštrović je umjetnički muzej sa stalnom izložbom radova Ivana Meštrovića, hrvatskog kipara, arhitekta i pisca. Atelijer je smješten u zagrebačkom Gornjem gradu, a u njegovom fundusu nalaze se Meštrovićeve skulpture iz prva četiri desetljeća stvaranja.

Muzej Mimara

Muzej Mimara nalazi se u središtu Zagreba, a posjetiteljima izlaže bogatu umjetničku zbirku koju čine brojna djela staroga vijeka te djela europske i svjetske kulture od Srednjeg vijeka do danas. Posebnu cjelinu čine djela istočnjačke umjetnosti, od bliskog i srednjeg do dalekog istoka.

Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza na Gornjem gradu jedan od je najzanimljivijih muzeja u Hrvatskoj. Nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza, a u njemu se pronalaze brojni osobni predmeti koji svjedoče o neuspjelim ljubavnim pričama, prekidima i tragičnim krajevima. Za putnike koji u Zagrebu borave kratko, ovo je destinacija koju ne smiju propustiti.