Vodič za izvedbene umjetnosti u Hrvatskoj

U Hrvatskoj kulturDubrovnik Summer Festivali djeluju mnogobrojne umjetničke institucije i amaterska društva čije izvedbe uključuju različite discipline koje se izvode pred publikom: gluma, ples, glazba, opera, lutkarstvo, pantomima, cirkuske akrobacije i pjevanje.

Nemoguće je na jednom mjestu nabrojati sve institucije i društva u Hrvatskoj koje se bave izvedbenim umjetnostima pa smo vam za ovu priliku pripremili neka od najvažnijih kulturnih događanja koja vam predlažemo da posjetite, ako se u to vrijeme nađete u Hrvatskoj. Izbor festivala i ostalih događanja u Hrvatskoj više je nego raznolik. Nakon što ste odigrali Lucky Nugget, uputite se u šetnju gradom i naći ćete na svakom koraku neko od interesantnih događanja. Veći broj manifestacija organiziran je ljeti, kada je broj posjetitelja i turista ipak veći. Međutim, i izvan sezone ponuda je doista bogata. Svakako, pokušajte sudjelovati na što više organiziranih događaja. Osjetite njihovu raznolikost, ali i veselje te sreću koju pružaju za sva naša osjetila.

Festival svjetskog kazališta

Festival svjetskog kazališta održava se svake godine u Zagrebu u rujnu. Festivalski program se obično odvija na lokacijama Hrvatskog narodnog kazališta i Zagrebačkog kazališta mladih, a festival nastoji upoznati domaću publiku s vrhunskim stranim kazališnim umjetnicima i djelima nastalim proteklih sezona.

Tjedan suvremenog plesa

Tjedan suvremenog plesa je manifestacija koja se svake godine u svibnju i lipnju održava u Zagrebu. Riječ je o hrvatskom festivalu s najduljom tradicijom i jednim od najvećih plesnih festivala u regiji. Festival postoji tridesetak godina i do sad je predstavio više od 700 plesnih skupina iz cijeloga svijeta.

Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre su najstarija kulturna institucija u Hrvatskoj koja jednom godišnje, u kolovozu, organizira istoimenu glazbenu, scensku i kazališnu manifestaciju. Sve predstave se izvode na javnim mjestima u Dubrovniku, a cilj im je spojiti renesansni i barokni duh sa suvremenim kazališnim i glazbenim tendencijama. Na festivalu sudjeluju brojne ugledne domaće i strane opere, glazbenici i glumci.

Međunarodni festival kazališta lutaka

PIF ili međunarodni festival kazališta lutaka pokrenut je 1968. godine i održava se u rujnu u Zagrebu. Tijekom svog postojanja, festival je prikazao više od 600 lutkarskih predstava iz cijelog svijeta, a njegov program približava lutkarstvo najširoj publici.

Festival novog cirkusa

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena u Zagrebu. Ovaj festival je međunarodna točka susreta suvremenih cirskuskih produkcija i održava se svake jeseni na različitim zagrebačkim lokacijama. Plesači, akrobati, umjetnici kabarea i burleske, imitatori i žongleri osvajaju publiku gdje god se pojave.